Bereiden Water Kefir
oor 0,8 liter waterkefir heb je nodig: een weckfles of andere glazen en goed af te sluiten pot en een kunststof/plastic zeef. Metaal tast de kefirkorrels aan.
-
0,8 liter (bron)water
-
Ongeveer 45 gram kefirkorrels
-
Ongeveer 3-5 eetlepels biologische rietsuiker, honing, oerzoet, Ahornsiroop
-
1-2 gedroogde vijgen
-
15 rozijnen of 3 abrikozen of 2 dadels. In ieder geval zoete, gedroogde, zwavelvrije en niet gearomatiseerde vruchten.
-
Een halve uitgeperste (biologische) citroen. Je kunt ook 1 eetlepel citroensap of wijn, kruiden of appelazijn gebruiken.
-
Werkwijze
-
Doe alle ingrediënten in de weckfles Roer een beetje zodat een deel v.d. suiker oplost. Helemaal oplossen hoeft niet de rest lost vanzelf op tijdens het rijpen.
-
Sluit de weckfles en zet hem op een lichte plaats bv. de vensterbank maar niet in de zon. Indirect licht is beter. Hoe lichter u en warmer u de pot zet hoe meer de kefirkorrels aangroeien. De korrels groeien het beste bij een temperatuur van 20 tot 28 graden.
- Laat het geheel ongeveer 2 dagen, 48 uur, staan. Je mag het omroeren tijdens het rijpen maar dat hoeft niet. Het koolzuurgehalte in de weckfles stijgt en de kefirkorrels borrelen door de fles. Leuk om te zien!
-
Na 48 uur is de kefir klaar. Haal de geweekte vijgen of andere vruchten uit de bereiding met een klein plastic zeefje. De vruchten zijn niet meer bruikbaar en smakeloos geworden.
-
Als je verse citroen hebt gebruikt knijp die dan uit in de Kefir.
-
Giet de rest van de kefir af door de zeef. Citroensap en kefir worden zo tot een frisse drank gemengd die in een gesloten fles of schenkkan bewaard kan worden. Je kan de drinkbare kefirdrank het beste in de koelkast bewaren. De Kefirdrank is ongeveer 4 á 6 weken in de koelkast houdbaar.
-
De kefirkorrels die zich ruim vermeerderd hebben spoel je af onder stromend water. Ze kunnen meteen gebruikt worden voor een nieuwe bereiding. Spoelen hoeft niet elke keer.
-
Je kunt de Kefir ook in de koelkast zetten het rijpingsproces verloopt dan veel trager.
-
Verkorte bereidingsversie:
-
0,8 liter water
-
45 gram waterkefirkorrels
-
3-5 eetlepels (biologische) rietsuiker
-
2 vijgen
-
15 rozijnen
-
1/2 (biologische) citroen of 1 eetlepel citroensap of appelazijn
-
2 dagen laten staan. Zeven en in schone glazen flessen doen
-
Als je het op deze manier doet en de kefir is gezond dan zal de kefir vanzelf gaan groeien. Ik heb gemerkt dat als je vijgen en stukjes gemberwortel toevoegt de Kefir sneller groeit.
-
Ik maak de waterkefir vaak van thee ipv water, bijv Minty Marok, of zoethout, of citroen. Voor de afwisseling geeft dat een lekkere andere smaak.
-
Waterkefir kun je zo'n 4 á 6 weken goed houden op een koele plaats. Soms even de dop van de fles draaien om het teveel aan opgebouwde koolzuur te laten ontsnappen. Hoe langer je de bereide kefir bewaard hoe zuurder de smaak kan worden. Weer iets diksap toevoegen maakt het zoeter.
Maak jouw eigen website met JouwWeb