Hoe maak je de melkkefir klaar

Kefir kun je met alle soorten melk bereiden

  • Gewone verse melk uit de winkel.
  • Rauwe verse melk gekocht bij de boer. 
  • Biologische of niet biologische melk. 
  • Lang houdbare melk.
  • Geiten of paardenmelk.
  • Plantaardige melk zoals soja, kokos en notenmelk. ***

Het vet percentage van de melk maakt niet uit, magere, halfvolle of volle melk, is allemaal goed. Het vet percentage heeft wel invloed op de smaak. Hoe minder vet er in de melk zit hoe dunner en dus ook zuurder je bereiding zal zijn.

***Voor sojamelk of andere plantaardige melksoorten zoals kokos en notenmelk geldt een iets ander verhaal. Deze melksoorten bevatten geen lactose (melksuiker) en lactose wordt door de kefirkorrels gebruikt in het fermentatieproces voor hun eigen groei. Als je liever plantaardige melk gebruikt zullen de korrels weinig tot niet groeien. Je zou iets suiker kunnen toevoegen aan de plantaardige melk bereiding om het vergisten te helpen.

Wat heb je allemaal nodig
  • Een beslagkom of grote wijde maatbeker
  • Een weckfles van 1 á 2 liter inhoud of een andere goed afsluitbare pot of fles
  • Een spatel van hout of plastic
  • Een plastic zeef
  • Afwasborstel of schuursponsje
  • Eventueel kaasdoek of een dunne theedoek om de drank te zeven
  • Een glazen of plastic fles om de drank in te bewaren.
Gebruik deze spullen alleen voor het bereiden van Kefir. Kefir is een levend organisme en best kwetsbaar voor besmetting. Als je netjes en schoon werkt voorkom je dat. In de praktijk blijkt dat de plastic bolzeven het handigst zijn om de Kefir te zeven. Na wat experimenteren met diverse afsluitbare flessen/potten heb ik gemerkt dat een weckfles het prettigst is. Omdat een weckfles goed afsluit kan het koolzuur dat ontstaat niet makkelijk weg en krijg je de meest bruisende drank.
Op dit moment zijn deze spullen goed te koop bij de Marskramer, Blokker etc, of via internet.
 
De Kefir bereiding maken
  • Doe een portie melkkefirkorrels, in de weckfles samen met voldoende melk en roer voorzichtig door.
  • De verhouding Kefir tot melk is ongeveer: 30 gr op 3 á 4 dl melk.
  • Als je een weckfles of andere afsluitbare pot gebruikt zal de drank zijn koolzuurgas beter vasthouden en dat smaakt beter.
  • Laat dit 24 uur op een donkere plaats op kamertemperatuur staan.
  • Halverwege de rijpingstijd kun je de weckfles een paar keer heen en weer schudden maar dit is niet noodzakelijk.
  • De Kefirdrank is goed als ze wat ingedikt is en de Kefirkorrels samen met de ingedikte melk bovenop drijft.
  • Onderin zie je een lichtgele doorzichtige, wei-achtige vloeistof ontstaan.
  • De gehele massa kan licht borrelen en bevat koolzuurgas.
  • Je kunt kefir ook 48 uur laten staan maar dan wordt de Kefirdrank wel veel zuurder.
  • Langer dan 48 uur laten staan op kamertemperatuur is niet goed voor de kwaliteit van de korrels! 

 

Melkkefir oogsten en een nieuwe bereiding maken

  • Roer de Kefir massa in de weckfles eerst goed om met een houten of plastic lepel of spatel. De wei-achtige vloeistof en de melk moeten zich weer vermengen met de korrels.
  •    
  • Giet dan de hele inhoud v.d. weckfles door een plastic zeef in de beslagkom. Gebruik een houten spatel of een of plastic pannenlikker om de laatste Kefirresten uit de weckfles te krijgen.
  • Laat de Kefir goed uitlekken. Omroeren om het doorlopen te versnellen mag maar doe wel voorzichtig.
  • Giet de inhoud van de beslagkom in een schone fles of pot. Je melkkefir is klaar voor gebruik.
  • Je kan de Kefir nog een keer zeven door kaasdoek of een theedoek zodat de drank helemaal korreltjesvrij is maar dat hoeft niet. “Kefirbabykorrels” zijn voor de spijsvertering geen probleem.
  • Keer de zeef met de goed uitgelekte Kefirkorrels om in de beslagkom. 
  • Laat de Kefirkorrels aangevuld met een beetje melk, terugglijden in de weckfles. (Dan worden de korrels niet beschadigd door bv. schrapen met een spatel).
  • Vul de weckfles bij met melk en roer even lichtjes door. Zet weg op een donkere plaats.
  • De hele cyclus begint nu weer van voren af aan.
  • Bewaar de bereide Kefir in de koelkast.
  • Kefir blijft in de koelkast ongeveer 7 tot 10 dagen goed. 

Schoonmaken kefirkorrels
Kefirkorrels hoef je niet te spoelen. Je verstoort daarmee hun zure leefomgeving. Wil je ze toch spoelen, spoel ze dan af in een zeef af onder stromend koud water.  Eén keer per 2-3 weken is meer dan genoeg. Pas op! Kefirkorrels kunnen niet tegen warm water 

Schoonmaken weckfles
Gebruik eventueel een beetje afwasmiddel maar vooral goed heet water en een schone aparte afwasborstel en afdroogdoek die je nergens anders voor gebruikt. De weckfles mag ook in de vaatwasser maar dan wel naspoelen met (heet) water.
 
De klaargemaakte Kefirdrank bewaren
Kefirdrank kun je ongeveer 7 tot 10 dagen goed houden in de koelkast. Doe wel elke/om de dag dag even de dop van de fles want het opbouwen van koolzuur gaat gewoon door. Hierdoor kan de druk zo hoog oplopen dat de fles kan ontploffen en dat geeft veel rommel! 

Verkorte versie

  • Doe een portie kefirkorrels samen met melk in een weckfles.
  • Laat de Kefir 24 of 48 uur op een donkere plek op kamertemperatuur staan.
  • Schud de weckfles tijdens de bereiding een paar keer heen en weer.
  • Na 24-48 uur: Roer de kefir in de pot goed door.
  • Giet de Kefir door een plastic zeef in een beslagkom.
  • Spoel de weckfles schoon.
  • Giet de Kefirdrank in een fles en zet in de koelkast.
  • Giet de kefirkorrels terug in de weckfles en een nieuwe bereiding staat klaar.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb