Recepten met water en melk kefir

Als Drank
Water en melk Kefir zijn het lekkerst als je het koud drinkt. Het is dorstlessend en zeker na een (te) zware maaltijd helpt het de spijsvertering. Het "opgeblazen" gevoel dat je anders zou hebben is veel minder of is er niet.
Op warme dagen of als je fysieke inspanning pleegt is een glas koude waterkefir een opkikker en dorstlessend.
 
Waterkefir
gebruik je vooral als verfrissende bruisende drank. De smaak pas je aan aan je eigen voorkeuren.
Je kunt waterkefir de hele dag door drinken zoals je koffie, thee, water of iets fris neemt! waterkefir heeft meer calorieën dan water maar lang zoveel niet als vruchtensap of limonade. De suikers waarin de kefir rijpt worden deels opgebruikt door de korrels.
  • Door de waterkefir te laten rijpen in bijvoorbeeld: Afgekoelde kruidenthee of verse vruchten of tuinkruiden, krijgt het elke keer een andere smaak.
  • Ook kun je waterkefir laten rijpen volgens het standaard recept en vervolgens een klein scheutje (verschillende smaken) diksap toevoegen aan de fles waarin je de kefir giet om te bewaren. Zo heb je een vruchtendrank die elke keer anders smaakt.
  • Mocht je de drank iets te bruisend vinden dan laat je de dop een half uur voordat je het gaat gebruiken van de fles.
  • Als je waterkefir laat rijpen in witte of rode druivensap dan heb je een lekkere mousserende wijn boordevol gezondheid voor weinig geld. Er is mij al regelmatig gevraagd waar ik die 'lekkere wijn' toch heb gekocht!
Waterkefir Bowl
Neem verschillende verse vruchten in kleine stukjes gesneden en/of uitgelekte vruchten uit blik.
Meng de vruchten met gerijpte kefir en voeg voor de smaak wat diksap toe.
Je hebt nu verse bowl die ook nog eens heel gezond is en een heel klein vleugje alcohol bevat.
Heerlijk als toetje, op een feestje, op warme dagen.
 
Op deze (Engelse) site kun je veel lezen over waterkefir. Er staan ook een aantal makkelijk te lezen recepten op. Recepten met Melkkefir
 
Zoete Smoothie melkkefir
Meng in een blender fruit zoals;
aardbeien, bessen, appel, peer, banaan, sinaasappel,vlierbessen, etc 
Roer de Kefir er dan door en je hebt een gezonde en dorstlessende Smoothie. De Kefir niet in de blender erbij doen want dan maak je de structuur kapot.
 
Hartige Smoothie melkkefir
Meng in een blender hartige groente en kruiden zoals;
komkommer, peterselie, bieslook, knoflook, thijm, tomaat, etc
Roer daarna de Kefir erdoor. Je hebt nu een dorstlessende koude soep als voorgerecht of een hartig drankje om de eetlust op te wekken.
  
Yoghurt of Kwark van melkkefir
Maak 1 liter Kefir, 24 of 48 uur gerijpt, zoals u gewend bent. Hoe voller de melk is die u gebruikt hoe dikker en voller het resultaat zal zijn.
Doe deze Kefir in een vergiet met daarin een schone theedoek en hang het vergiet boven een (beslag)kom. Laat het nu uitlekken, dit duurt 5-8 uur. Hoe langer je het laat uitlekken hoe dikker de kwark wordt.
Schep deze dikke kwark uit de theedoek in een kommetje of afsluitbaar bakje.
 
Je kunt de yoghurt kwark,  puur eten als nagerecht, als ontbijt of lunch. Maar ook mengen met zoet of hartig bijvoorbeeld;
  • Vers fruit met eventueel honing, stevia of diksap, je hebt nu een zoet nagerecht.
  • Met peterselie, bieslook, thijm, oregano, kerrie, zout, peper, gember, etc etc......Je hebt nu een hartige roomkaas voor op brood of als bijgerecht.
  • Je kunt de kwark ook gebruiken als vulling voor bijvoorbeeld een kwarktaart, door je oliebollen beslag mengen, door pannenkoeken beslag mengen.
 
Ontbijt idee melkkefir
Zeker voor mensen met spijsverteringsstoornissen of maagklachten, weinig energie, last van sombere gevoelens (winterdip) of  voorjaarsmoeheid. Is dit een vullend en energiegevend ontbijt. Dit wordt ook wel het 'Dr. Budwich' papje genoemd. Deze arts behandelde veel mensen met maag-darmklachten.
  • Meng 's avonds door de Kefir: 2-3 eetlepels havervlokken. Een eetlepel sesamzaad of zonnebloempitten of pompoenpitten (combi kan ook).
  • Doe er een handje met amandelen, walnoten en hazelnoten bij.
  • Voeg toe: Een eetlepel gistvlokken, lechitine korrels, gebroken lijnzaad, tarwekiemen en een eetlepel olijfolie.
  • Laat het de nacht staan en de volgende ochtend heb je een zeer luchtig en makkelijk verteerbaar ontbijt.
  • Voeg eventueel nog verst fruit of diksap toe. 
Tatziki; bijgerecht bij vlees of als dressing voor een salade
250 gram Kwark Kefir, zie recept hierboven
1/2 komkommer, zout
2 knoflooktenen
2 eetl olijfolie
1 eetl kruidenazijn
1 theel. versgehakte dille of een klein beetje gedroogde, zout, peper.      
Komkommer schillen, raspen en met zout bestrooien.
15 min laten staan om het water te onttrekken. De komkommer goed uitdrukken. Knoflooktenen pellen, door knijper drukken en aan de Kefir toevoegen. Olijfolie, azijn en dille erdoor roeren. Komkommer erdoor scheppen. Met peper en zout op smaak brengen.
Voor het serveren afgedekt 1 uur in de koelkast laten intrekken.
 
Pannenkoeken met Kefir melkkefir
Meng 2-3 eieren met (volkoren) meel en Kefir die 24 uur gerijpt is, tot je een luchtig beslag hebt.
Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent en eet ze met zoet of hartig beleg.
Als je het beslag 's ochtends maakt en pas 's avonds gebruikt gist het beslag nog wat na en is het resultaat een heel luchtig pannenkoekje!
Cake met Kefir
Maak het cake beslag zoals je gewend bent maar voeg Kefir toe ipv melk.
 
Nog een recept voor een mooie huid. Een melkkefir masker
Laat Kefir 48 uur rijpen. Als de Kefir niet dik genoeg is laat hem dan wat uitlekken.
Smeer de dikke Kefir op je gezicht en hals. Laat 15 tot 30 minuten zitten en was dan af met lauw water.
Elke week zo'n masker zorgt voor een schone en frisse huid en puistjes en andere onzuiverheden verdwijnen.
 
Ook voor de huid met Waterkefir
Voeg 2 tot 3 liter Kefir toe aan (niet teveel) badwater. Neem een bad van ± 15 minuten en je huid wordt zacht en soepel.
Voor mensen met een erg droge huid of een huid die gevoelig is voor uitslag of eczeem werkt dit heel goed. Neem 1 tot 2 keer per week zo'n bad. Ook het toevoegen van hymalaya of Keltisch zout werkt erg goed tegen huiduitslag.