Eigenschappen van Kefir
Samenstelling van Kefir
Melkkefir en waterkefir zijn sterk verwant aan elkaar en beiden bevatten veel rechtsdraaiend melkzuur. Kefir is vooral rijk aan de vitaminen B1 (Thiamine), B2, B6, B12, C, D en H (Biotine). Ook bevorderd Kefir de opname van Vit B12 in het lichaam.
- Oudere mensen, mensen met schildklierproblemen, mensen met de ziekte van Parkinson en vegetariers kunnen een tekort aan Vit B12 krijgen ondanks dat zij gezond eten. Vitamine B12 wordt in het lichaam ook afgebroken door de anticonceptiepil, antibiotica en stress. Kefir zorgt voor betere opname.
- Een tekort aan vitamine H (Biotine) kan spierpijn, droge huid en depressie veroorzaken. Vitamine B1 (Thiamine) heeft een gunstige werking op het zenuwstelsel, het mentale evenwicht en is daarnaast ook essentieel voor het stabiliseren van de eetlust.
Verder maakt Kefir een aantal aromatische verbindingen met de melk of het water en die bepalen voor een belangrijk deel de smaak.
Daarnaast – en dat maakt kefir uniek - is er een wateroplosbaar polysaccharidepolymeer in teruggevonden dat nergens anders teruggevonden wordt. Deze polysacharidepolymeer kreeg de naam “Kefiran”.
- Andere voordelen van kefir zijn het hoge gehalte aan essentiële aminozuren.
- Kefir bevordert het het verteren van zetmeel, suiker en alcohol.
- Kefir maakt de huid zacht en soepel. Na een antibioticakuur is het goed om veel kefir te gebruiken om zo het bacterieel evenwicht in de darmen weer te herstellen. Hieronder volgen de namen van de gisten en bacteriën die in Kefir zitten.
Gisten:
Kluyveromyces:
- K. lactis - K. marxianus - K. bulgaricus - K. Fragilis
Lactococcen lactis |
Candida:
|
Saccharomyces
|
Bacteriën:
Lactobacillen:
- L. brevis - L. cellobiosus - L. acidophilus - L. casei - L. helveticus - L. delbrueckii - L. lactis - L. fructivorans - L. hilgardii - L. kefir - L. kefiranofaciens - L. kefirgranum - L. parakefir
|
Maak jouw eigen website met JouwWeb