Wat is water Kefir?
Waterkefir is een heel ander product dan melkkefir. Na bereiding is het een frisse limonade. Ik vind het erg op cider lijken. Waterkefir heeft een eigen smaak maar deze smaak kun je aanpassen door of het water waarin de korrels rijpen een smaakje te geven of na het rijpen bijvoorbeeld een scheutje diksap toe te voegen.
Waterkefir bevat in vergelijking met gewone frisdrank een stuk minder calorieën.
Als voorbeeld: Een liter frisdrank bevat ongeveer 30 suikerklontjes is ongeveer 400 gram. Een liter waterkefir maak je met maar 2-3 eetlepels = 30 gram suiker en dat wordt door de korrels gebruikt om te groeien. De restsuiker is misschien een theelepel suiker per liter.
Wij vinden zelf waterkefir eigenlijk lekkerder dan melkkefir.
Waterkefir heeft wel dezelfde voordelen als melkkefir. Het wordt vaak door maag en darmen nog beter verdragen dan melkkefir.
Mensen met diabetis kunnen beter niet teveel waterkefir gebruiken omdat er nog wat suikerresten in kunnen zitten. Maar mensen met een lactose intolerantie kunnen weer beter waterkefir gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig drinken van kefir maagzweren kan helpen te voorkomen.
Andere therapeutische en ondersteunende werking
- Maag- en darmaandoeningen (bv. ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) verstoorde stoelgang
- Ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas
- Zenuwziekten, Tubercelose
- Bloedarmoede, hoge bloeddruk
- Auto-imuun verstoringen, ondersteunend bij Kanker
- Candidiasis (ondanks dat hier wel degelijk gisten in zitten!!)
- huidaandoeningen (uitslag, eczeem)
- Na een anti-biotica kuur om de darmen weer gezond te maken
Tip:
Waterkefir 24 uur laten rijpen in de pot werkt laxerend.
48 uur rijpen (normale tijd) werkt regulerend.
Langer dan 48 uur laten rijpen werkt stoppend.
Wat zijn de waterkefir-korrels? Waar komt waterkefir vandaan? (Bron o.a. Wikipedia)
Dat weet men eigenlijk niet. Waterkefir korrels zijn identiek aan micro-organismen, die al in de 30er jaren van de vorige eeuw bekend waren in Zwitserland. Men noemde ze daar TIBI. Vermoed wordt dat ze uit Mexico komen waar de Tibi korrels op een cactus, de Opuntia Cactus in het water vd cactus groeien. Dit is in 1890 beschreven.
In Parijs waren deze korrels in 1890 al onder de naam "graines vivantes" = levende korrels bekend. Franse wijnboeren noemden de korrels Franse waterkefir. Het werd gebruikt t.b.v. de gezondheid en de verbetering van het water. Het nitriet dat namelijk in het leidingwater zat werd door de kefir opgebruikt.
Een zeer nauwe verwantschap heeft ook de "Ginger Beer plant" die de Engelsen gebruiken om hun beroemde Ginger Beer te brouwen.
Onder de microscoop ziet men dat de korrels uit verschillende micro-organismen bestaan. Melkzuurbacteriën hebben voor de groei genoeg levensmiddelen en vitamines nodig. De benodigde substanties worden van binnen uit door de gist geleverd. Daarvoor produceert de bacterie een zuur die de gist nodig heeft en haar beschermt voor vereniging
met andere micro-organismen. In de zure omgeving kunnen vreemde bacteriën en ziekteverwekkers niet leven en zich niet vermeerderen.
Een bioloog noemt zo iets een symbiose = samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt. Waterkefir is een symbiose van de Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae. Andere auteurs noemen Betabacteriun Vermiforme, Saccharomyces Pastrorianus en Saccharomyces Radaisii als bestandsdeel waarbij nog meer bacteriën en gistcellen kunnen voorkomen omdat het om meerdere samenstellingen kan gaan.
Een bioloog noemt zo iets een symbiose = samenlevingsvorm die voor alle betrokken organismen gunstig uitpakt. Waterkefir is een symbiose van de Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae. Andere auteurs noemen Betabacteriun Vermiforme, Saccharomyces Pastrorianus en Saccharomyces Radaisii als bestandsdeel waarbij nog meer bacteriën en gistcellen kunnen voorkomen omdat het om meerdere samenstellingen kan gaan.
In waterkefir zit een kleine hoeveelheid alcohol. Dat komt door het gisten van de vruchten tijdens de bereiding. Maximaal kan er na een paar dagen bewaren zo'n 2% alcohol inzitten. Maar meestal is het veel minder, zo ongeveer 0,5%. Dit is ongeveer gelijk aan de alcohol die in rijp fruit zit of gefermenteerde groente. (zuurkool etc).
U kunt water en melk kefir gewoon dagelijks gebruiken omdat u het lekker en gezond vindt!
Bij een goede verzorging vermeerderen de waterkefir korrels zich.
In het boekje van Peter Bauwens vindt u meer achtergronden en recepten over water en melk Kefir.
Maak jouw eigen website met JouwWeb