Kefir vergeten? Kefir langere tijd bewaren?

Per ongeluk de melkkefir vergeten?
Normaal laat je melkkefir 24 tot 48 uur op een donkere plaats staan rijpen. Als je na 48 uur tot de ontdekking komt dat bijv je melk op is of je vergeet de kefir, dan is er nog niets aan de hand.
Geen melk in huis; Zet de Kefir gewoon in de koelkast en koop de volgende dag melk. Spoel de Kefir en maak weer een nieuwe bereiding.
Je bent de kefir al 3-4 dagen vergeten.  Spoel de kefir goed met koud water. De Kefir zal slijmerig, dik en klonterig zijn. Maak een nieuwe bereiding. Na 24 uur de korrels spoelen en weer met melk wegzetten. Na een paar keer bereiden en spoelen komt de kefir meestal weer "bij". Zo niet dan kun je bij mij weer een nieuwe portie bestellen.
 
Waterkefir vergeten
Spoel de korrels met koud water. Maak een nieuwe bereiding en laat die 24 ur staan. Spoel de korrels en maak een normale bereiding.
Zijn de korrels erg slijmerig, donker van kleur en ruiken ze dan ben je te laat. Gooi het weg en bestel nieuwe korrels.
 
Melk en water Kefir korte tijd bewaren
Een paar dagen of 1 week weg. Twee manieren om Melk en water kefir te bewaren
U wil een paar dagen weg, een korte vakantie, en u wil de Kefir ongeveer 1 week bewaren. Misschien wil iemand de kefir verzorgen maar mocht een oppas niet lukken dan zijn er de volgende mogelijkheden om de Kefir te bewaren.
 
  • Doe de melkkefirkorrels met veel melk in een weckpot in de koelkast. Bijvoorbeeld de dubbele hoeveelheid melk. De kefir doet wel zijn werk maar op een heel laag pitje door de kou en door de hoeveelheid melk. Maak het deksel niet vast i.v.m. de druk die behoorlijk kan oplopen. Bij thuiskomst de kefir net zo behandelen als een normale bereiding. Je kunt de kefir ook gewoon drinken.
  • Zet de melkkefirkorrels in een bakje met water in de koelkast.
    Als u weer thuis bent, goed afgieten en afspoelen. In het water wordt de Kefir heel slijmerig en glibberig. Daarna een gewone bereiding maken.
  • Water Kefir: Zet de waterkefir met een paar extra scheppen suiker en een gewone hoeveelheid water in de koelkast. Doe er dus geen zuur of vruchten bij. De waterkefir kan zo enkele weken bewaard worden. 8-10 weken.
MelkKefir maximaal 3-4 weken bewaren. 
Eigenlijk op dezelfde manier als hierboven. Dus de melkkefir met veel melk in de koelkast zetten. De kefirdrank zal na 3 weken behoorlijk ingedikt zijn en hoogstwaarschijnlijk niet meer geschikt zijn voor consumptie. Maar de kefir heeft het wel prima overleefd en daar gaat het om. Spoel de korrels goed af met koud water. Als het echt heel dik geworden is laat u de korrels een tijdje goed weken in koud/lauw water, zodat ze weer goed schoon worden. Het zou wel mooi zijn als tussendoor iemand een keer de Kefir massa kan doorroeren.
 
Waterkefir die met water en suiker in de koelkast bewaard wordt kan zo 8-10 weken overleven. Denk eraan; geen zuur of vruchten toevoegen!
De kefirkorrels komen in een rust- dan wel slaapstand. Houd er rekening mee dat als u weer terugbent en weer met de water en melkkefir aan de slag gaat, deze weer op gang moet komen. Dat kan een paar bereidingen duren. Denk dus niet meteen dat er iets met uw kefir aan de hand is als de eerste paar bereidingen tegenvallen.
 
U wil de Kefir een hele tijd niet gebruiken
Of misschien wil u een reserve voorraadje hebben voor als er wat met uw Kefir gebeurd. U spoelt de korrels per ongeluk met heet water af of u laat de weckpot uit uw handen vallen of.........., etc etc.
Het is dus goed om een zogenaamde “backup” te hebben die u ongestoord voor langere tijd ongemoeid kunt laten.  
 
De Kefir korrels drogen
  • Spoel de korrels goed met koud water
  • Dep de korrels droog met een niet pluizende schone katoenen doek en leg de korrels daarna te drogen op een warme plaats, niet warmer dan 40 oC. De korrels zullen gedroogd zijn na 5-7 dagen.
  • Je kan de korrels ook in de over drogen. Zet die dan op 50 á 70 graden en dan duurt het een paar uur.
  • Je kunt een droogoven gebruiken.
  • De kefirkorrels verschrompelen, worden een stuk harder en krijgen een donker gelige kleur, dat is normaal.
  • Doe de korrels in een bewaardoos of pot en zet deze donker en droog weg.
  • Weer nodig? Maak een normale bereiding klaar. Het kan een aantal bereidingen duren voordat de korrels weer actief zijn.

Kefir korrels invriezen

  • Spoel de korrels goed met koud water.
  • Dep de korrels zo droog mogelijk met een niet pluizende schone katoenen doek.
  • Doe de kefir in een diepvrieszak.
  • Voeg er eventueel melkpoeder toe aan melkkefir korrels en suiker aan waterkefirkorrelsaan toe. Is niet echt nodig maar het kan.
  • Schud het goed door elkaar.
  • Noteer met watervaste stift de invriesdatum.
  • Stop de Kefir in de vriezer.
Ingevroren of gedroogde korrels kun je 1,5 á 2 jaar bewaren! De Kefir kunt u vervolgens weer prima te activeren. Bij ingevroren: De korrels goed afspoelen en laten ontdooien in een verse portie melk.
Bij gedroogd:  De korrels met water en suiker wegzetten voor 48 uur. Daarna een normale bereiding maken.
In beide gevallen geldt dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat krijgt.  
 
 
 

Maak jouw eigen website met JouwWeb